Savjeti

Kako iskoristiti pročiščivač zraka?

Kvaliteta kućnog zraka ima velik utjecaj na zdravlje vas i vaše obitelji. Više nam nisu potrebni osnovni znakovi da je zrak u domu zagađen – činjenica da naša zemlja pripada skupini onih koji imaju najviše zagađenih zraka na svijetu dovoljna je da shvatimo da je čist i svjež zrak više nego potreban.

Uz to, pročišćivači zraka imaju integrirane senzore za kvalitetu zraka pomoću kojih možete pratiti trenutno zagađenje na LED ikonama koje mijenjaju boju u skladu s vrijednostima svjetski poznatog indeksa kvalitete zra ka (AQI).

Utvrdili smo da je ugradnja pročišćivača zraka najučinkovitiji način za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom. Pogledajmo nekoliko savjeta u nastavku kako bismo odgovorili na pitanje kako pravilno i ekonomično koristiti pročišćivač zraka i tako sebi i svojoj obitelji pružiti najčišći i svježi zrak i uštedjeti električnu energiju.

ODABERITE PRAVU DIMENZIJU PROČIŠĆIVAČA

Obavezno koristite pročišćivač odgovarajuće veličine za sobu u koju ga želite smjestiti. Ako prejaki pročišćivač zraka postavite u premalu prostoriju, on će raditi i kad nije potreban i trošiti više energije nego što vam treba. Također je pogrešno staviti mali pročišćivač zraka u veliku sobu koju on ne može pokriti. Ako napravite ovu pogrešku, imat ćete zagađeni zrak koji nije dovoljno filtriran, a u osnovi nećete dobiti ništa od pročišćivača zraka.

ODABERITE NAJBOLJU LOKACIJU ZA PROČIŠĆIVAČ

To je jedna od ključnih stvari i nedoumica. Naravno, svaki je dom drugačiji, pa ne postoji jedno univerzalno pravilo gdje ga treba smjestiti. Međutim, postoje osnovne smjernice koje treba slijediti kako biste maksimalno iskoristili njegov potencijal.

Pročišćivači zraka trebaju “prostor za disanje”, zato ga stavite na suho i čisto mjesto kako bi dobro funkcionirao. Ništa se ne smije postavljati oko vrha i na sve četiri strane, tako da zrak slobodno cirkulira.

Za bolje rezultate koristite pročišćivač zraka na mjestima na kojima spavate, radite ili provodite većinu svog vremena. Prednost  mobilnih pročišćivača zraka je u tome što ga možete premjestiti kamo god želite i tako uvijek zadržati svjež zrak kod sebe. Uz to, imaju Wi-Fi opciju, tako da pročišćivač zraka možete uključiti s bilo kojeg mjesta i bilo kada, koristeći pametnu aplikaciju.

Ako je problem prašina ili miris kućnih ljubimaca, smjestite ga u dnevnu sobu, kad spavate prebacite u spavaću sobu, ako u kuhinji ima neugodnih mirisa nakon pripreme hrane, smjestite ga u kuhinju…

Glavni savjet je da bude uvijek blizu izvora zagađenja, ali treba uzeti u obzir i druge stvari. Ako pročišćivač zraka postavite blizu vrata, on će na samom ulazu uhvatiti sve neželjene čestice u zraku i neće dopustiti da zagađenje uđe u vaš dom.

Pročišćivač zraka najbolje će raditi kada se instalira na otvorenom prostoru koji ima slobodan protok zraka sa svih strana. U takvom položaju može izvući zrak iz svih smjerova i raditi u najboljim performansama.

Gdje se ne smije postaviti pročišćivač zraka?

Ako ga smjestite u kut, možda je preslab za usisavanje zraka iz drugog kuta prostorije i na taj način u njemu ostavlja zagađeni zrak.

Također je važno pročišćivač zraka ne postavljati iza namještaja, ispod stola i bilo kojeg drugog skrivenog prostora u vašem stanu. Nije prikladno smjestiti ga na ormarić ili na policu, jer ćete bolje iskoristiti performanse Tesla pročišćivača zraka ako je postavljen na podu.

Ako želite postaviti pročišćivač zraka u spavaću sobu, trebao bi biti udaljen najmanje 2 m od vaše glave, jer zrak ne bi trebao ići izravno u vaše lice. Najbolje bi bilo filtrirati zrak oko kreveta, pa je dobar položaj kod stopala ako imate prostora za slobodno “disanje” u tom dijelu.

ZATVORITE VRATA I PROZORE

Poput klima uređaja, pročišćivači zraka ne mogu raditi punim kapacitetom s otvorenim vratima i prozorima. Kada kod kuće koristite pročišćivač zraka, obavezno zatvorite sva vrata i prozore i pobrinite se da dobro zatvore. Naravno, možete povremeno, a po mogućnosti i prozračiti sobu, ali važno je da to ne činite dok je pročišćivač uključen.

UŠTEDITE ELEKTRIČNU ENERIJU

Dok držite otvorene prozore za provjetravanje zbog dima ili drugih čestica u zraku, tada nije potrebno uključiti pročišćivač zraka.

Ako ga koristite u spavaćoj sobi tijekom noći, uključite ga samo nekoliko minuta prije spavanja i isključite kad napuštate stan ili jednostavno namjestite timer na pročišćivaču zraka. To se općenito odnosi i na razdoblje kada niste u stanu.

Osim toga, redovito uklanjanje prašine i usisavanje također mogu pomoći u smanjenju vremena potrebnog za rad pročišćivača, smanjujući tako određenu količinu računa za struju.

I na kraju, ne zaboravite razmisliti o prilagodbi upotrebe pročišćivača zraka prema sezoni. Proljeće i ljeto su vremena kada je broj peludi i drugih onečišćujućih tvari vjerojatno najveći, pa bi trebao raditi malo duže nego u druga doba godine.

REDOVNO MIJENJAJTE FILTERE

Čišćenje i zamjena filtera pomažu uređaju da pravilno radi i poboljšava njegovu dugotrajnost. Ne dopustite da se potpuno začepe zagađivačima.

Filteri za pročišćavanje zraka izuzetno su učinkoviti i trajno zadržavaju zagađujuće čestice, pazeći da i vi i oni koje volite provodite vrijeme u zdravijem okruženju. Da bi se održale optimalne performanse, preporuča se zamjena filtera približno svakih šest mjeseci. Ne brinite: indikator zamjene filtera postoji da vas podsjeti kada je vrijeme za to. U međuvremenu – bezbrižno dišite.

ZANIMLJIVOSTI:

– Jeste li znali da neke sobne biljke imaju i funkciju pročišćivača zraka? Neke biljke mogu filtrirati uobičajene hlapljive organske spojeve, koji su nusproizvodi sredstava za čišćenje na kemijskoj bazi. Jedna od tih biljaka je Aloe Vera.

– HEPA filter zraka (High Efficiency Particulate Air) je najučinkovitiji filter koji je danas dostupan. Uspijeva zadržati čak 99,97% čak i najmanjih čestica veličine 0,3 mikrona. Njegov izgled podsjeća na čvršći papir presavijen u harmoniku, ali zapravo je izrađen od staklenih vlakana. Njegove su prednosti što uklanja mnoge štetne čestice u bilo kojem zatvorenom prostoru, kao što su: prašina, grinje, pelud, perut, plijesan. Posebno je važno da ne proizvodi ozon, kao ni druge štetne nusproizvode.

Filter s aktivnim ugljenom izrađen je od ljuske kokosa, drveta ili ugljena. Sadrži ogroman broj malih pora između atoma ugljika koje mogu zarobiti razne mirise, plinove i kemijski zagušujuće pare. Izuzetno je važan jer je idealno rješenje za neutraliziranje različitih mirisa i plinova. Poput HEPA filtera, niti on ne proizvodi ozon i druge štetne nusproizvode.

– Kada obnavljate svoj dom, imajte na umu da se podovi od tvrdog drva lakše čiste i smanjuju postotak štetnih čestica koje zadržavaju u usporedbi s tepisima. U dnevnoj sobi i spavaćoj sobi umjesto zavjesa koristite rolete kako biste privukli manje prašine.

– Oni su među glavnim onečišćivačima zraka:

  • Primarne i sekundarne suspendirane čestice (Particulate matter – PM)
  • Sumporov dioksid (Sulphur dioxid – SO2)
  • Dušikovi oksidi (Nitrogen oxides – NOx)
  • Amonijak (Ammonia – NH3)
  • Lako hlapljivi organski spojevi (Volatile organic compaund – VOC)
  • Metan (Methane – CH4)
  • Ozon (Ozone – O3)

Kako iskoristiti pročiščivač zraka?

PROČIŠĆIVAČ ZRAKA QUIGG GT-SF-LRE-01

Više od proizvodu progledatje OVDJE.

XIAOMI MI PROČIŠČIVAČ ZRAKA 4 PRO

Više od proizvodu progledajte OVDJE.

Tesla Air 6 WiFi Smart control

Više od proizvodu progledajte OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *