Razno

7 savjeta kako najbolje pripremiti dijete za početak školske godine

Uskoro kreće nova školska godina. S obzirom na događanja koja su nam poremetila svakodnevicu i izazivaju anksioznost, zamislite kako je tek našim najmlađima. Iako ima onih koji se vesele prvom ili ponovnom druženju s prijateljima iz školskih klupa, mnogoj djeci promjena navike poput kretanja u školu ipak izaziva i neke negativne emocije

Kako bismo ovu promjenu svakodnevice svojim najmlađima što više ublažili , potrebno je u ovom periodu dodatno se angažirati i olakšati im nove korake najviše što možemo. Osim samog razgovora s djetetom, postoji još nekoliko stvari kako im ovu fazu pretvoriti u lijepo, ako ne i zabavno iskustvo. Kako već znamo, učenje i škola postaju utoliko lakši kada dijete razvije ljubav prema učenju, a to se najčešće razvije kroz povezivanje učenja sa zabavnom, pozitivnom i ugodnom okolinom. U nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Počnite što prije razgovarati s djetetom o školi

Uzmite vremena porazgovarati s djetetom kako biste vidjeli koja su njegova razmišljanja i emocije o školi i novoj školskoj godini. Pripazite da o tome s djetetom razgovarate na njemu ugodnom mjestu, to jest okruženju. Započnite razgovor na način da mu objasnite kako će izgledati ova školska godina, što će se od njega očekivati i koliko će se, ili neće, razlikovati od prošle. Pitajte ga čemu se najviše veseli. Najvažnija stvar koju zatim radite jest da ga pozorno slušate, budete empatični, jednostavnim objašnjenjima ispravite krive pretpostavke ako one postoje, i da svakako validirate postojeće emocije.

Postavite primjer zdrave i aktivne svakodnevice

Kako mnogi već znamo, anksioznost i stres se može potencirati nezdravom svakodnevicom i nezdravim navikama. Zato je potrebno da nakon ovog dugog, toplog ljeta, kada ste se vjerojatno i sami malo opustili, vratite zdrave navike u vaš obiteljski raspored: zdrava i uravnotežena prehrana, spavanje u određeno vrijeme, šetnje prirodom…Uključite dijete u što više svojih aktivnosti jer jei ono podložno stresu ako nema kvalitetan životni balans.

Postepeno odvajanje

Ovo ne vrijedi za svu djecu, ali ako vaše dijete ima problem s odvajanjem od roditelja, nije loše krenuti s adaptacijom na vrijeme. Primjerice, prije početka školske godine zamolite roditelje, rodbinu ili prijatelje da vaše dijete prespava kod njih, ode s njima u šetnju, dođe na igranje, to jest provede neku aktivnost xy sati bez vašeg prisustva. Postepeno povećavajte vrijeme bez vas u njihovoj okolini, ali da je to vrijeme okupirano aktivnostima koje dijete voli.

Postepeno spajanje

Ovisno o karakteru vašeg djeteta, osim postepenog odvajanja dobro je razmisliti i o postepenom “spajanju”. Neka se čuje sa svojim prijateljima iz školskih klupa, nađe se s njima u parku ili ako im je prva školska godina, saznajte tko iz njegove vrtićke grupe upisuje s njim prvi razred pa dogovorite s njihovim roditeljima nalaženje pred početak godine. S obzirom na okolnosti nije naodmet biti pažljiv oko druženja, što je možda mnogima prošlo kroz glavu. U tom slučaju, dovoljno je organizirati i video razgovore, samo da dijete dobije osjećaj da ga u razredu čekaju poznata lica.

Kako će to vjerojatno prerasti u zajedničku igru (a i koliko god se nadamo da se ne vraća online nastava, nije naodmet biti spreman), dobro je uložiti u kvalitetniju kameru. Razmislite primjerice o Logitech C505 web kameri HD rezolucije (720p video pri 30 sličica po sekundi) koja pruža kut gledanja od 60°, fiksni fokus i optimizaciju svjetla. Uz to ima ugrađeni mikrofon s funkcijom poništavanja šuma koji osigurava jasno i prirodno snimanje govora.

Uspostavite rutinu

Većina ljudi, pa tako i djeca, najbolje odrađuju zadatke kada znaju što ih sljedeće čeka i zbog toga je stvaranje rutine snažan alat. Obiteljski kalendari sa zakazanim aktivnostima (ovdje možete preuzeti jednostavni besplatni template) tu mogu napraviti veliku razliku. Kao i doručak, ručak, večera u određeno vrijeme, učenje u određeno vrijeme, kretanje na aktivnosti u određeno vrijeme itd. No to ne znači da ih se treba slijepo držati. U početku navikavanja, ostavite djeci više vremena za spremanje za školu ili odrađivanje domaćih zadataka kako biste izbjegli stres koji može biti samo kontraproduktivan ako ga se poveže s obavljanjem radnih zadataka.

Kvalitetan i prostrani radni kutak

Baš kao što vama treba radni kutak koji vas ne opterećuje ni na koji način, tako je potreban i djetetu. Za početak, idealno je da dijete ima svoj radni stol, no ako to niste u mogućnosti, dovoljno je da dedicirate vrijeme u danu kada će djetetu pripadati npr kuhinjski stol. Ono što je jedino važno jest da se radi o velikom stolu na kojem će vaš mali đak moći rasprostrti sve svoje bilježnice, olovke, knjige, radne zadatke i računalo.

Uz to, nemojte ignorirati i kvalitetu tech pomagača koje često zanemarujemo. Na primjer, tu će odlično doći komplet iz Logitech ponude – MK295 bežična tipkovnica i bežični optički miš, pogotovo ako dijelite radni prostor.

Osim što je set prikladan za dešnjake i ljevake, inovativna tehnologija SilentTouch eliminira buku pri klikanju i tipkanju te može suzbiti više od 90% buke tipkovnice i miša što će sigurno dobro doći ako dijete dijeli radni kutak s drugim djetetom ili ostatkom obitelji. Uz to, njihova praktičnost proizlazi i iz toga da se veza uspostavlja putem bežičnog USB prijamnika s tehnologijom 2,4 GHz i dometom do 10 m te da je trajanje baterije miša do 18 mjeseci, a kod tipkovnice do čak 36 mjeseci. A da ne spominjemo da je tipkovnica otporna na prolivenu tekućinu (maksimum 60 ml) što će sigurno dobro doći kod djece.

A ako imate mogućnost kupovine radnog stola, razmislite o trenutno najisplativijima u ponudi – čija se visina može podešavati! Uz to, nikako nemojte zaboraviti kvalitetnu rasvjetu, kao ni savršenu stolicu, jer ako stolicu ne karakterizira ugoda, teško da će se dijete moći na njoj koncentrirati duže od pola sata ispunjavanja radnih zadataka.

Učinite kutak za rad zabavnim

Ovo sigurno već znate, ali nije naodmet spomenuti. Ako vaše dijete ima luksuz imanja samo svog radnog kuta, probajte ga učiniti što zabavnijim i ono što je iznimno važno – što jednostavnijim za održavanje. Iznad radnog stola je dobro objesiti radni kalendar ili crnu ploču za pisanje. Neka su mu u blizini police i ladice sa svim potrebnim materijalima – olovke, bilježnice, knjige, ravnala, alati za crtanje i slikanje…

Uložite u namještaj za odlaganje, to jest, organizaciju. Važno je da je djetetu što jednostavnije održavati prostor čistim i urednim jer će se onda moći lakše i koncentrirati. Na primjer, igračke s kojima se toliko ne igra pospremite u ormare i iznesite samo ako ih zatraži, a igračke s kojima se igra stavite u za to predviđeni prostor za odlaganje ali koji mu je van vidokruga radnog stola. No to ne znači da prostor treba biti dosadan. Potrudite se unijeti boje i šarenilo u prostor jer isto djeluje stimulativno na dječji mozak. Bilo da se radi o namještaju za odlaganje u boji, ormarima, stolu, ladičarima, ili sitnijim stvarima poput posudica za odlaganja olovaka i art alata, lampi i gadgeta.

Primjerice, nas je oduševila tipkovnica K380 koju smo vam već preporučili, a koju osim veselog dizajna koji će unijeti razigranost na radni stol, karakterizira i visoka kvaliteta. Udubljene, niskoprofilne tipke K380 tipkovnice na prvi pogled asociraju na stare pisaće mašine i donose dašak retro stila u prostor, a spoj modernog dizajna sa suptilnom retro notom zaokružen je vrhunskom tehnologijom kojom se ova tipkovnica može pohvaliti. Osim atraktivnog izgleda, ovakav dizajn tipki pruža potpuni ergonomski doživljaj pri tipkanju te omogućava fluidno i tiho tipkanje koje ne umara prste.

Sama tipkovnica K380 dolazi u tri boje, ružičastoj, crnoj i bijeloj, a svakako ćete je htjeti upariti s mišem u istom ili nekom drugom razigranu tonu iz Pebble M350 serije koji nas je također već prije oduševio. No taj bežični miš ima i jednu jako zgodnu značajku koja će dobro doći ako imate razigrano dijete. Njegova AA baterija može trajati i do 18 mjeseci! Za duži vijek baterije zaslužna je Auto-sleep značajka koja automatski prepoznaje neaktivnost miša i uključi štednju baterije u slučaju da ga se zaboravi staviti na off.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)